050 211 56 78
tips elektrisch rijden in de winter

Haal het beste uit je elektrische auto in de winter met deze tips

De koude dagen zijn aangebroken, maar dat hoeft je elektrische autorit niet te beïnvloeden. Ben je recent overgestapt op een elektrische auto of overweeg je deze stap? Wij bieden je essentiële tips om zelfs op de koudste dagen het maximale uit je elektrische voertuig te halen.

  • Tip 1: optimaliseer je rijervaring met voorverwarming

Begin je dag goed door je elektrische auto voor te verwarmen. Gebruik de app van je auto om dit enkele minuten voor vertrek in te stellen. Zo stap je in een warme auto zonder dat je hoeft te krabben. Extra tip: verwarm je auto terwijl deze aan de laadpaal zit om de actieradius te behouden.

  • Tip 2: zet de stoelverwarming aan voor extra comfort

Indien je auto in het bezit is van stoelverwarming zet deze dan aan in plaats van de algemene verwarming hoog te zetten. Dit bespaart energie en geeft je direct warmte.

  • Tip 3: veilig rijden met all season- of winterbanden

Voor een betere grip en veiligere wegligging in winterse omstandigheden raden wij aan winterbanden te gebruiken. Dit is vooral handig bij elektrische auto’s, die vanwege hun hoge koppel snel kunnen optrekken. Bij PIM Lease zijn de meeste auto’s voorzien van all season banden. Is dit niet het geval? Dan brengen we je hiervan vroegtijdig op de hoogte en kun je een afspraak maken met het autobedrijf of de bandenspecialist die jouw banden in opslag heeft.

  • Tip 4: gebruik regeneratief remmen voor efficiëntie

Maak gebruik van regeneratief remmen om energie terug te winnen en de actieradius te vergroten. Dit systeem activeer je eenvoudig met een ‘one-pedal driving’ knop of door de rijmodus aan te passen.

  • Tip 5: voorkom vastvriezen van Tesla spiegels

Als Tesla-rijder is het belangrijk de functie ‘spiegel automatisch inklappen’ uit te schakelen om vastvriezen te voorkomen. Dit is vooral van belang bij de Tesla Model 3, Model Y, Model S en Model X. Zoals Tesla zelf schrijft op de website: “Als je verwacht dat er ijsvorming optreedt terwijl je Tesla geparkeerd staat, schakel dan de optie ‘Spiegels automatisch inklappen’ uit. IJsvorming kan namelijk het in- of uitklappen van de buitenspiegels belemmeren. Voor meer informatie over het optimaal functioneren van je spiegels bij lage temperaturen, bekijk de ‘Best practices bij koude weersomstandigheden”.

  • Tip 6: bescherm je laadkabels tegen bevriezing

Bij het laden vergrendelt een elektrische auto zijn laadkabel. Wanneer je de laadsessie beëindigt, ontgrendelt deze normaal automatisch. Echter, bij vorst kan de ontgrendeling soms haperen. Om je stekker droog te houden kun je een hoes of plastic zak eroverheen te doen . Bij bevriezing kan een warmwaterkruik uitkomst bieden. Mocht de kabel alsnog vastvriezen, gebruik dan de mechanische ontgrendeling die in het onderhoudsboekje van je auto staat beschreven.

  • Tip 7: gebruik minder elektronica

Als je ooit op wintersport bent geweest, heb je het misschien gemerkt: elektronische apparaten zoals je telefoon hebben een veel kortere batterijduur in de kou dan in warmere omstandigheden. Dit geldt ook voor elektrische auto’s. In extreme gevallen kan de kou het bereik van een elektrische auto met wel 30% verminderen. Een effectieve strategie om dit te minimaliseren is het beperken van het gebruik van elektronica in de auto, zoals de radio of het navigatiesysteem. Probeer ook extra stroomverbruik te vermijden, zoals het opladen van je telefoon in de auto, om het bereik te optimaliseren

Meer wintertips

Rijd je niet elektrisch maar ben je wel op zoek naar slimme wintertips voor jouw auto? Neem een kijkje bij onze recente blogpost waar we een schat aan tips delen voor iedereen die deze winter veilig en soepel de weg op wil, ongeacht het type voertuig.

Heb je meer vragen of wil je meer weten over elektrisch rijden? Neem contact op voor informatie en advies.