050 211 56 78
Gerben de Groot

COLUMN | Robert kwam voor een Range Rover en koos een Tesla

ZZP’er Robert nam contact met me op over de stijlvolle Range Rover Velar die we hebben staan; die auto leek hem de ultieme beloning voor de mooie projecten die hij heeft afgerond sinds hij in 2018 voor zichzelf is begonnen. Kon ik me helemaal in vinden. Nou ja, bijna helemaal dan.

‘Wat je rijdt ben je zelf’

Vooropgesteld, ik moedig iedereen aan een fijne auto te rijden, zeker als je net als Robert veel zakelijke kilometers maakt. Maar dat moet dan wel een auto zijn die bij je past. ‘Je baan en je buren bepalen wat je rijdt, of dat nou een Prius of een Porsche is’, zegt marketingdeskundige Erwin Wijman in zijn boek Wat je rijdt ben je zelf. Een beetje kort door de bocht, maar er zit een kern van waarheid in.

Al pratende kwamen we tot de conclusie dat de Velar ongetwijfeld goed in de smaak zou vallen bij de buren, maar dat zijn opdrachtgevers – bij wie duurzaamheid vaak het uitgangspunt is – daar een andere associatie bij zouden kunnen hebben. Met een elektrische auto, of dat nu een Tesla Model 3 is of een Hyundai Kona Electric, geef je als freelancer een statement af: ik rij bewust.

Voordelen

Is het voor zzp’ers ook financieel interessant om een nieuwe elektrische auto te leasen? De stevige aanschafprijs van een elektrische auto moet je als zzp’er in je eentje opvangen en dat zie je natuurlijk terug in de leaseprijs. Maar daar staan veel andere financiële voordelen tegenover. In het kort: je betaalt geen BPM, geen wegenbelasting, hebt nauwelijks onderhoudskosten en je schrijft minder af omdat de restwaarde van elektrische auto’s hoger is dan die van auto’s met een verbrandingsmotor. Ook profiteer je 60 maanden van de lage bijtelling van 8% en is de milieuinvesteringsaftrek (MIA) in het maandelijkse leasebedrag meegenomen.

Beleving

Dat is natuurlijk allemaal prachtig, maar er moet ook iets met je gebeuren als je achter het stuur kruipt. De beleving van zo’n elektrische auto moet bij je passen. Bij Robert was de kennismaking met Tesla een schot in de roos. De Model 3 zit bomvol innovaties die hij als IT-specialist op waarde kan schatten, van autonomous drive tot en met de integrale bediening vanuit de Tesla-app.

Het moment waarop hij voor zichzelf de knoop doorhakte, kwam overigens tijdens de proefrit, op de ring van Groningen. We reden de oprit op in een beginnende avondspits, maar de auto’s naast ons gaven geen krimp. Vlak voordat het echt penibel werd, liet ik Robert het gaspedaal even vol in te trappen om de ruimte in de verte te benutten. De lach die daarop volgde, bleek doorslaggevend.

Gerben de Groot

NB. Overweegt u ook elektrisch te gaan leasen, bekijk dan hier onze voorraad elektrische auto’s of onze modellen met een registratie in 2019 en 4% bijtelling.