050 211 56 78

Maak je auto zomerklaar: tijd om te wisselen van banden

De lente klopt op de deur, klaar om ons te bevrijden van de kille winterdagen. Maar is jouw trouwe vierwieler al net zo klaar voor de lente als jij? Het is de tijd om over te schakelen van winterbanden naar zomerbanden. Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu de hoogste tijd om actie te ondernemen. Lees in onze blog waarom je niet te lang op winterbanden moet blijven rijden.

wisselen van winter naar autobanden PIM Lease

Veiligheid voorop

Winterbanden zijn ontworpen om optimale prestaties te leveren bij lage temperaturen en op sneeuw en ijs. Ze bieden extra grip, tractie en remvermogen in winterse omstandigheden. Echter, zodra de temperatuur stijgt en de wegen droog zijn, presteren zomerbanden veel beter. Zomerbanden zijn gemaakt van een harder rubbermengsel dat bij hogere temperaturen voor meer stabiliteit zorgt, beter reageert op het asfalt en kortere remwegen biedt. Rijden op winterbanden in de lente of zomer kan leiden tot verminderde grip en langere remafstanden, wat de veiligheid op de weg ernstig kan compromitteren.

Voorkom onnodige slijtage

Winterbanden slijten aanzienlijk sneller bij hogere temperaturen dan zomerbanden. Dit komt door het zachtere rubbermengsel dat is ontworpen om flexibel te blijven bij lage temperaturen. Door te lang op winterbanden te blijven rijden, versnel je de slijtage en verkort je de levensduur, wat leidt tot onnodige vervangingskosten. Bovendien is het rijden op versleten banden, ongeacht het seizoen, gevaarlijk omdat het de prestaties en veiligheid van je voertuig beïnvloedt.

Wanneer moet je wisselen?

De beste tijd om je zomerbanden te monteren is wanneer de temperatuur regelmatig boven de 7°C uitkomt, idealiter rond de 10°C. Dit is omdat zomerbanden ontworpen zijn om optimaal te presteren in warmere omstandigheden. Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het wisselen van banden in Nederland, maar gezien de voordelen voor je veiligheid en portemonnee, is het zeker aan te raden om de wissel te maken zodra het weer het toelaat.

Conclusie

Nu de lente zich aandient en de temperaturen beginnen te stijgen, is het tijd om afscheid te nemen van de winterbanden en je auto klaar te maken voor de zomer. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg, maar het beschermt ook je banden tegen onnodige slijtage, waardoor je op lange termijn geld bespaart.

Afspraak maken voor het wisselen van je banden? Je kunt contact opnemen met Profile.

Maak afspraak