050 211 56 78
Tips voor op vakantie met de auto

Goedkoper naar je vakantiebestemming? 13 tips om te besparen op je autorit

Met de stijgende kosten is het logisch dat je wilt besparen op autokosten, vooral als je van plan bent om tijdens de zomervakantie lange afstanden af te leggen. Hier zijn 13 tips om je reisbudgetvriendelijker te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

1. Vakantiecheck

Voorkom onverwachte problemen onderweg. Laat je auto vooraf controleren. Veel garages hebben speciale vakantiechecks, waarbij essentiële punten worden gecontroleerd. Vaak al vanaf € 10 checken ze bijvoorbeeld de remmen, het oliepeil, koelvloeistof, airco, verlichting, banden en ruitensproeiervloeistof.

2. Bandenspanning

Controleer de bandenspanning voordat je vertrekt, vooral als je auto zwaarder is beladen dan normaal. Hoeveel ‘bar’ de banden nodig hebben bij een zwaarder beladen auto staat vaak op een sticker aan de binnenzijde van het berijdersportier of in het instructieboekje.

3. Slim tanken

Tanken in Luxemburg kan je geld besparen. Ook in België is tanken momenteel goedkoper. Hier betaal je momenteel (juni 2023) zo’n 10 cent per liter minder dan in België of Duitsland. In België tank je 10 tot 20 cent goedkoper dan bij ons. Frankrijk is weer fors duurder deze zomer. Denk aan zo’n 2 euro per liter langs de snelweg.

4. Tolvignetten

Koop vooraf je tolvignetten voor landen zoals Zwitserland en Oostenrijk. Let wel op de duur van de vignetten. Voor Oostenrijk verschillen deze namelijk. Die heb je voor 10 dagen (€ 9,60), 2 maanden (€ 28,80) of 1 jaar (€ 93,80).

5. Milieustickers

Naast tol spelen milieuzones een belangrijke rol, waar je alleen in mag rijden als je de juiste milieusticker hebt. Zorg ervoor dat je de juiste milieustickers hebt voor steden met milieuzones. In steden zoals Antwerpen en andere Belgische locaties zijn er Lage Emissie Zones (LEZ’s). Zonder de juiste sticker op je voorruit riskeer je een boete van € 150, vaak zonder waarschuwing of mogelijkheid om terug te draaien. Controleer daarom vooraf je kenteken om de benodigde sticker te identificeren. Duitsland kent Umweltzones en in veel Italiaanse steden is er de Zona a Traffico Limitato. Hoewel auto’s deze zones kunnen betreden, leidt het ontbreken van een vergunning tot hoge boetes. Als je accommodatie zich in zo’n zone bevindt, vraag dan vooraf een vergunning aan. In landen als Frankrijk en Duitsland zijn milieustickers verplicht. Onderzoek welke stickers en vignetten je nodig hebt voor je Europese reis.

6. Nieuwe tolpoorten in Frankrijk

Op de Franse snelwegen is er een nieuwe ontwikkeling: de Flux libre. In plaats van de traditionele slagbomen, wordt er gebruik gemaakt van een camerasysteem boven de rijbaan. Momenteel is dit systeem alleen actief op de A79 snelweg tussen Moulins en Montmarault. Betalingen worden automatisch verwerkt via je tolbadge, maar je kunt ook betalen bij nabijgelegen tankstations of online, zowel vooraf als achteraf. Zorg ervoor dat je betaalt, want niet betalen kan leiden tot een boete van wel € 375. Dit is het eerste Flux Libre systeem, en de verwachting is dat er meer zullen volgen, waardoor traditionele tolstations mogelijk verdwijnen.

7. Voorbereiding

Koop essentiële items zoals kabels en ruitenvloeistof vooraf om te besparen op snelwegprijzen. Pinnen doe je ook het beste in Nederland, want bij tankstations in het buitenland worden vaak – zonder waarschuwing – hoge transactiekosten berekend.

8. Rijstijl

Ook al is het verleidelijk, vooral op een rustige snelweg, probeer je snelheid te matigen. De meeste auto’s zijn het zuinigst bij snelheden tussen de 80 en 100 km/u in de hoogste versnelling. Rijden met 130 km/u in plaats van 100 km/u verhoogt het brandstofverbruik van een gemiddelde moderne auto met ongeveer 1,5 L/100 km bij een constante snelheid. Door het frequente afremmen en weer optrekken bij deze hogere snelheid, kan het verbruik in werkelijkheid zelfs toenemen tot 2,5 liter per 100 km, wat neerkomt op een extra 25 liter voor elke 1000 km.

9. Minimaliseer luchtweerstand

Gewicht telt mee; voor elke extra 100 kilo die je meeneemt, verbruik je ongeveer vijf liter brandstof meer per 1000 kilometer. Het is niet realistisch om honderden kilo’s aan bagage te verminderen, dus focus op het verminderen van luchtweerstand. Dakdragers, dakkoffers en fietsendragers doen de aerodynamische voordelen van moderne auto’s teniet. Gebruik je deze reis geen dakkoffer? Overweeg dan om ook de dakdragers te verwijderen. Alleen al door een dakkoffer kan je brandstofverbruik met twee liter per 100 km toenemen bij 130 km/u. Verwijder ook fietstassen wanneer je een fietsendrager gebruikt; dit bespaart eveneens brandstof.

10. Weersvoorspelling

Hitte tijdens het rijden? Neem voldoende water mee en koop het bij een lokale supermarkt i.p.v. een benzinestation om te besparen.

11. Files vermijden

Rijd buiten de spitsuren om brandstof te besparen en stress te verminderen. Check ook vooraf wanneer het zwarte zaterdag is. Tijdens filerijden verbruik je namelijk extra veel brandstof omdat je vaak moet optrekken en afremmen. Rijd je in de avond, dan bespaar je door de koelere buitenlucht ook nog op de airco.

12. Airco gebruik

Je airconditioning verbruikt veel energie, net als de bijbehorende ventilatoren. Het is daarom raadzaam om de temperatuur binnen slechts 5oC lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Wanneer je de temperatuur 10oC lager instelt in plaats van 5oC, kan het brandstofverbruik met 0,2 – 0,4 L/100 km toenemen. Door je airco verstandig te gebruiken tijdens een vakantierit, kun je tussen de 5 en 10 liter brandstof besparen.