050 211 56 78
autoruiten ontdooien tips

6 praktisch tips voor het ontdooien van je autoruit

In de wintermaanden kan een bevroren autoruit een frustrerende start van de dag zijn. Maar met de juiste tips en trucs kun je dit probleem snel en veilig oplossen, en zelfs voorkomen. In deze blog delen we enkele waardevolle adviezen, perfect voor iedereen die onderweg is met een auto.

Hoe ontdooi je snel je autoruit?

  1. Gebruik ruitontdooier: Een effectieve en snelle manier om ijs te verwijderen is het gebruik van ruitontdooier. Spray het op je ruiten en verlichting, wacht even en zie het ijs smelten.
  2. De klassieke ruitenkrabber: Geen ruitontdooier bij de hand? Gebruik dan een ruitenkrabber. Houd deze schuin voor het beste resultaat en let op bij de achterruit – als je achterruitverwarming aanstaat, voorkom dan krassen of barsten.
  3. Controleer de ruitenwissers: Zorg ervoor dat je ruitenwissers niet vastgevroren zijn aan de ruit. Tik ze indien nodig voorzichtig los.
  4. Voorkom condensvorming: Schud sneeuw en ijs van je kleding af voordat je instapt om condens aan de binnenkant van de ruiten te vermijden.
  5. Start de motor later: Wacht met het starten van de auto tot nadat het ijs verwijderd is. Dit is beter voor de motor, het milieu, en je eigen gezondheid.
  6. Bestrijd beslagen ruiten: Zet de blazers op je voorruit, schakel de recirculatiestand in en gebruik de hoogste warmtestand. Zodra de ruit droog is, zet je de recirculatiestand uit.

Hoe voorkom je bevroren autoruiten?

  1. Houd je ruiten schoon: Schone ruiten bevriezen minder snel. Vuil trekt vocht aan, wat de kans op bevriezing vergroot.
  2. Gebruik een anti-ijsdeken: Een effectieve methode is het plaatsen van een anti-ijsdeken over je voorruit. Zo kun je de volgende dag meteen wegrijden.
  3. Zet ruitenwissers uit: Vergeet niet je ruitenwissers uit te zetten voordat je de auto verlaat. Zo voorkom je schade als ze vastvriezen.

Wat je vooral niet moet doen

Giet nooit warm water over een bevroren ruit. Dit kan leiden tot barsten, vooral als er al een klein sterretje in de ruit zit.

De boete voor slecht ontdooide ruiten

Wist je dat je een boete tot € 250 riskeert als je rijdt met onvoldoende zicht? Het is dus niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van veiligheid en wettelijke verplichting.

Door deze tips te volgen, kun je veilig en zonder vertraging je dag beginnen. Rij veilig deze winter en onthoud dat een goed onderhouden en voorbereide auto bijdraagt aan een veilige en comfortabele rijervaring, iets waar PIM Lease altijd naar streeft.