050 211 56 78
Afschaf BPM 2025

BPM-vrijstelling bestelauto’s eindigt 2025: impact voor ondernemers

Vanaf 1 januari 2025 ondergaat de fiscale regeling voor nieuwe bestelauto’s gekocht voor zakelijk gebruik een aanzienlijke wijziging. De vrijstelling van Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) die vele ondernemers tot nu toe hebben benut, zal dan niet meer gelden. Dit volgt uit besluiten die zijn genomen op Prinsjesdag 2022, welke inmiddels formeel zijn goedgekeurd. Hierdoor zal de aanschafprijs van nieuwe bedrijfswagens gemiddeld met zo’n €12.000 stijgen!

Impact van de afschaffing

Deze verandering betekent dat bij de aankoop van een nieuwe bestelauto vanaf 2025 je BPM moet betalen, gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. Een regeling die sinds 1992 ondernemers ondersteunde, komt hiermee tot een einde. Dit besluit is ingegeven door de noodzaak om de belastinginkomsten te verhogen en de milieubelasting van bedrijfswagens te verminderen.

Redenen voor deze wijziging

Het afschaffen van de BPM-vrijstelling is een reactie op onderzoek dat aantoont dat bestelauto’s aanzienlijk meer bijdragen aan de uitstoot van vervuilende stoffen vergeleken met personenauto’s. Dit leidt niet alleen tot een hogere milieu-impact maar draagt ook bij aan een aanzienlijke derving van belastinginkomsten.

Wat dit betekent voor jouw bedrijf?

Het is van belang om nu al te overwegen hoe deze verandering je toekomstige aankoopbeslissingen zal beïnvloeden. Gezien de significante kostenstijging die verwacht wordt, kan het lonen om je wagenpark eerder te vernieuwen dan gepland.

Levertijden en beschikbaarheid

Ook is het goed om rekening te houden met de huidige levertijden voor nieuwe voertuigen, die door wereldwijde schaarste en productie uitdagingen opgelopen zijn tot ongeveer 12 maanden.

PIM helpt je graag!

Bij PIM Lease houden we hier rekening mee en hebben we auto’s op voorraad.  Wij zijn hier om je te adviseren en te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Samen zorgen we ervoor dat je onderneming ook in deze veranderende tijden vooruit kan blijven gaan!

Maak afspraak