050 211 56 78
Andy de Nijs elektrisch opladen PIM Lease

Elektrisch autorijden in de winter? 5 tips om de batterij te sparen.

De eerste nachtvorst is weer een feit! De koudere temperaturen hebben invloed op uw elektrische auto. Waar moet u rekening mee houden? Wij geven een aantal tips.

Kortere batterijduur

De actieradius van een elektrische auto is altijd afhankelijk van het weer en van uw rijstijl. Bij ideale weersomstandigheden presteren batterijen het beste. Wanneer het flink koud is buiten verbruikt de batterij meer stroom. Hoe zit dit? De auto heeft meer energie nodig om de batterij op te warmen. Hij gaat sneller leeg en verliest capaciteit. Het bereik van de auto ligt in deze periode dus lager. Houd hier rekening mee als u een route gaat plannen op een winterse dag.

Er warm bijzitten

In de koude maanden is het natuurlijk fijn als u in een verwarmde auto zit. Het warm krijgen van de auto kost veel energie. Om toch opgewarmd te rijden en geen capaciteit van uw batterij te verliezen raden we aan alleen stoelverwarming te gebruiken of de auto minimaal 15 minuten voor te verwarmen als hij nog aan de laadpaal zit. Het voorverwarmen van de auto is ook goed voor de batterijcapaciteit, deze warmt ook meteen op!

Eco-modus aan

Een elektrische auto beschikt vaak over een eco-modus of cruise control. Wanneer u de pedaal loslaat remt de auto automatisch af. Dit geeft direct weer stroom terug aan de batterij. Handig in de winter, als de batterij sneller leeg gaat! Zo heeft een Tesla bijvoorbeeld een chill-modus. U trekt minder snel op, rijd veiliger en bespaart op de batterijduur. Maak tijdens de autorit optimaal gebruik van de cruise control. Met een constante snelheid verbruikt u namelijk minder energie.

Bevroren laadkabel

Vorst kan er voor zorgen dat de laadkabel vast komt te zitten. Dit kunt u voorkomen door de stekkeraansluiting en de laadkabel droog te houden. Toch een bevroren laadkabel? Stop de laadsessie en gebruik bijvoorbeeld een slotontdooier om de aansluiting te ontdooien.

Betere grip door winterbanden

Winterbanden geven auto’s meer grip als de temperatuur onder nul is. In winterse omstandigheden is het met een elektrische auto nog beter om op winterbanden te rijden. Ze zorgen namelijk voor extra grip. Dit is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook omdat met meer grip, minder energie verloren gaat. Nog een tip! Houd altijd de bandenspanning in de gaten. Bij een te lage spanning, gaat het verbruik omhoog.

Benieuwd naar het aanbod van elektrische auto’s? Bekijk de voorraad.